Reprezentanții patronatelor din Sălaj reclamă prețurile aberante la energie și spun că unii investitori au ajuns deja în pragul falimentului. Problema prețurilor la energie a fost dezbătută marți în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social, ședință la care au luat parte reprezentanți ai patronatelor, sindicatelor și oficialii Instituției Prefectului Sălaj.
Principalele probleme sesizate au fost cele referitoare la tarifele mari la energie, tarife care cauzează probleme tot mai mari pentru mediul de afaceri sălăjean.
„Atunci când societățile comerciale au probleme și nu fac față costurilor, vor avea de suferit și angajații, dar și statul. Referitor la plafonare și compensarea tarifelor, eu cred că acesta este pasul corect care trebuie făcut. Vom plăti mai puțin dacă punem plafoane. Problema este dacă aceste plafoane sunt corect stabilite din punct de vedere cantitativ și valoric. Un metru cub de gaz costă în jur de 4 lei, preț plafonat. Anul trecut, în martie-aprilie, era 1,67 lei. Noi l-am plafonat la patru lei. E dublu, dar ne bucurăm și așa pentru că am primit oferte de preț la gaz cu 10,50 lei pentru un metru cub. Vă dați seama ce se întâmplă? Păi se închid toate! Eu cred că este corectă calea plafonării-compensării pentru a lăsa piața să lucreze”, a declarat economistul Alexandru Tamba în cadrul întâlnirii.
Factură la gaz de 3 miliarde de lei vechi
Tot cu această ocazie, proprietarul unei clinici medicale din municipiul Zalău a arătat că scumpirea energiei are consecințe grave asupra mediului de afaceri. „Am primit facturi pe o lună la curent și gaze ce totalizează aproximativ 3 miliarde de lei vechi. Păi ce facem așa? Nu contează, mergem înainte, dar cum? E foarte greu să facem față cu 3 miliarde la gazele naturale, la care mai punem și curentul, e greu, știți asta. Aceste probleme sunt absolut generale”, a încheiat medicul.
Sindicatele reacționează
Prezent la discuții, președintele Cartel Alfa Sălaj, Laurențiu Ghiuruțan, a atras atenția asupra problemelor cauzate de creșterea prețurilor la energie, în special la gaze și carburanți. „Nu trebuie luată măsura compensării. Prin această măsură nu facem decât să luăm niște bani de la bugetul de stat și să-i direcționăm către băieții ăștia deștepți care ne fac zile fripte cu energia. De la termocentralele noastre, ale statului român, care produc energie electrică, energia este cumpărată de o firmă care plătește 271 de lei pe megawatt. Această energie ajunge la noi cu un preț de aproximativ 3000 de lei. La Hidroelectrica, îmi spun colegii, se produce energie electrică cu 181 de lei pe megawatt. La noi ajunge la peste 2000. De ce li se permite acestor băieți să modifice niște cifre în calculator și să dezlănțuie acest <jihad> în energie?”, a declarat Laurențiu Ghiuruțan.
Ce spune prefectul?
Aflat la masa discuțiilor, prefectul județului Sălaj, Dari Toma, a apreciat că acești producători interni de energie „ar trebui să ne permită o anumită independență energetică, lucru care cel puțin în acest moment nu se poate realiza în întregime. A apărut deja o hotărâre de guvern privind plafonarea prețurilor la energia electrică și la gazele naturale, în toamna anului trecut. Zilele trecute a apărut o altă hotărâre de guvern care va rezolva această problemă pentru o perioadă de cel puțin un an”.
Din 2005 sînt 17 ani, dl proprietar medical avea timp să se obișnuiască cu RON!
Cu Laurențiu Ghiurutan la masa discuțiilor, patronii pot sta liniștiți. Afacerile vor trebui închise, că așa au primit ordin cei care conduc țara.
De cei care au votat cu liberalii nu ne pare rău, să sâmtă doctrina liberală !
PSD are mai multi ministri in guvern decat PNL, deci ambele partide sunt vinovate. PSD=PNL= aceeasi mizerie!